Preskoči na glavno vsebino

Dexcom senzorji, Applova ura in T:slim X2 inzulinska črpalka


V zadnjem času veliko sledim  različnim blogerjem po sveti, ki imajo diabetes tipa 1. Tako sem zasledila par novosti, za katere pred tem nisem vedela. Najbolj sta me navdušili dve novosti in sicer Applova ura, ki se poveže z Dexcomovimi senzorji (kar je sedaj na voljo tudi v Sloveniji) in nova inzulinska črpalka t:slim X2, ki pa še žal ni na voljo v Sloveniji.

Applova ura in Dexcom senzorji
Torej Applove ure omogočajo uporabnikom Dexcoma spremljanje glukoze na zapestju - uri. Stalno spremljanje glukoze se šteje za najpomembnejši preboj pri obvladovanju sladkorne bolezni v zadnjih 40 letih. Tradicionalni standard za spremljanje glukoze (krvnega sladkorja) je bilo merjenje krvi iz prsta. CGM tehnologija pa omogoča kontinuirano merjenje in spremljanje sladkorja skozi cel dan. Omogoča lažje preprečevanje hipoglikemij in hiperglikemij ter dokazano vpliva na boljše vodenje in boljšo urejenost sladkorne bolezni. Trenutno lahko uporabniki brezplačno prenesejo aplikacijo Dexcom Share2 in Follow aplikacijo na svoj iPhone.
Dexcom G4 še vedno zahteva sprejemnik, ki mu dodamo Applovo uro.  Spremljanje glukoze v krvi, ki ga odčitamo na Applovi uri, se začne z oddajnikom, ki oddaja informacijo sprejemniku, ta komunicira s telefonom, ki ga pošlje na uro. Torej za delovanje potrebujete Dexcom oddajnik, Dexcom sprejemnik, Applov telefon in Applovo uro. Uporabniki po svetu poročajo o slabosti in sicer, na uri ni alarma, ki bi opozoril, da je povezava vzpostavljena ali izgubljena.
Dexcom G5 pa se direktno poveže z vašim Iphone telefonom, ne potrebujete Dexcomovega sprejemnika. Opozoril, alarmov in drugih obvestil ne boste prejemali na uro, razen če je povezan z vašim iPhone telefonom. Na primer, če je vaša ura vklopljena in greste ven, vendar vaš iPhone ostane doma, ne boste prejeli nobenih posodobitev za CGM. Pri Dexcom G5 so izboljšali tudi hitrost prenosa podatkov na uro in dodali zadnji čas posodobitve sladkorja. Tako veste, ali ste videli najnovejšo vrednost krvnega sladkorja.  Vsekakor je potrebno veliko tehnologije. Hkrati pa nam to omogoča, da iz torbice/žepa ne iščemo sprejemnika, temveč preprosto pogledamo na zapestje in s tem preverimo sladkor v krvi. Praktično ne? J


Največja slabost za moje pojme? Vse skupaj je zelo drago. Ura stane med 400 do 500€ in tudi Iphoni niso najbolj poceni telefoni. Se mi zdi pa zelo praktično predvsem za športne ljudi, saj omogoča lažji nadzor sladkorja med tekom, hojo v hribe  ipd.

T:slim X2 inzulinska črpalka
T:slim X2 je nova inzulinska črpalka z ekranom na dotik. Poveže se z Dexcom G5 in G6 senzorji za kontinuirano merjenje sladkorja v krvi. Pomaga preprečiti padec sladkorja oziroma hipoglikemijo. Ko zazna padanje sladkorja, prekine dovajanje inzulina (bazalne profile) in ponovno zažene bazalne, ko sladkor naraste oziroma je v željenem območju. Podatki o sladkorju se neposredno prenašajo na inzulinsko črpalko, kjer se izrisuje graf. Omogoča tudi spremljanje na daljavo, kar omogoča staršem in skrbnikom lažji nadzor nad otrokovimi sladkorji.  Črpalka se lahko seveda uporablja brez senzorjev, vendar potem ni možna funkcija samodejnega uravnavanja bazalnih profilov glede na krvni sladkor. T:slim X2 se polni kot telefon. Je vodoodporna. Inzulinska črpalka je trenutno na razpolago v Kanadi, Italiji, Skandinaviji, Španiji, Veliki Britaniji, Južni Afriki, Novi Zelandiji in Avstraliji.


Informacije, če bo in kdaj bo ta črpalka na voljo v Sloveniji, žal nimam. Bi je pa bila zelo vesela. Če morda kdo kaj sliši o tem, naj mi prosim sporoči.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zobki in sladkorna bolezen

Že kar nekaj časa nisem objavila nobenega bloga. Razlog za to je predvsem v pomanjkanju časa. Začela se je šola, nov razred in posledično več dela. Ampak vse to ni edin razlog. Razlog je bil predvsem  v tem, da sem šla skozi zelo težko preizkušnjo o kateri enostavno nisem mogla govoriti. Ja, sladkorna prinese takšne ali drugačne tegobe in včasih je tudi meni težko spregovoriti o njih.  Sedaj sem sprejela situacijo in nadaljujem s svojim življenjem in tako  sem se odločila, da vseeno nekaj o tem zapišem. Naj dvigne roko tisti, ki ob omembi zobozdravnika, začuti slabost in stiskanje v trebuhu… Med njih spadam tudi sama. To je eden izmed razlogov, da sem se jim izogibala, kolikor se je le dalo. Če bi lahko zavrtela čas nazaj, bi redno hodila na preglede in se jim ne bi izogibala kot  ''hudič križa''.  Ampak žal tega ne morem storiti, lahko samo živim s posledicami svojih odločitev. Moja nočna mora se je začela pred natanko enim letom, meseca septembra. Nenado