Preskoči na glavno vsebino

Poletna vročina in nihanja sladkorja v krvi



Poletje se je začelo. Temperature so v zadnjih tednih močno narastle in občasno presegle 30 stopinj. Vsi ljudje se moramo seveda zavarovati pred vročino in njenimi posledicami za naše telo. Vse to pa še posebej velja za kronične bolnike – nas cukrčke.

Ste v zadnjem času opazili pogostejše hiperglikemije, ki jim niste znali pripisati vzroka? Ste morda opazili pogostejše hipoglikemije, kadar je zunaj vroče?

Veliko ljudi s sladkorno boleznijo se spopada s temi vprašanji, mnogi nanje ne poznajo odgovora. Zato sem se odločila tudi napisati tale blog. Sama namreč imam v poletnih dneh veliko težav s hitrimi padci sladkorja in pogostejšimi hipoglikemijami. V poletnih dneh znižam bazalne odmerke in tudi same boluse po potrebi. V največji vročini skušam biti čim manj telesno aktivna. Seveda vedno to ni mogoče (sploh  na dopustu).

Temperatura okolja ima velik vpliv na nihanja sladkorja v krvi. Bodite pozorni, še posebej pozorno opazujte svoje sladkorje takrat, ko se temperatura ozračja močno dvigne. V nadaljevanju vam bom predstavila nekaj možnih vzrokov porasta ali padca sladkorja v krvi v poletnem času.

Visok krvni sladkor
Višja temperatura ozračja lahko dvigne krvni sladkor, takrat kadar nismo dovolj hidrirani. Kadar je naše telo dehidrirano, se koncentrira glukoza v krvi, zaradi zmanjšanja pretoka krvi skozi ledvice. Posledično ledvice težje odstranijo odvečno glukozo iz urina. K hitrejši dehidraciji pripomore tudi telesna vadba, saj se potimo in tako izločimo še več tekočine iz telesa. Sončne opekline pripomorejo k dvigu sladkorja v krvi. Pijte več vode in prilagodite odmerke insulina v skladu z zdravnikovimi priporočili.

Nizek krvni sladkor
Višja temperatura okolja povzroča širjenje krvnih žil, kar pa pospeši absorpcijo insulina in lahko privede do padca sladkorja v krvi – hipoglikemije. Še posebej na to vpliva povečana telesna aktivnost. Enak učinek imajo tudi vroče kopeli, jakuzziji ipd. Tudi tukaj je potrebno preveriti bazalne profile in jih po potrebi po posvetu z zdravnikom prilagoditi.

Priporočila :
·         pijete zadostne količine vode čez cel dan,
·      večkrat preverite sladkor v krvi,
·       pazite, da ne puščate insulinskih črpalk, insulinskih penov, merilnikov in senzorjev na vročini,
·       zamenjajte insulin v črpalki pogosteje, kot običajno,
·       uporabljajte kreme za sončenje,
·       zadržujete se v ohlajenih prostorih v času največje vročine,
·       vedno imejte s seboj pripomočke za zdravljenje hipoglikemije.

V članku sem uporabila naslednje vire:


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zobki in sladkorna bolezen

Že kar nekaj časa nisem objavila nobenega bloga. Razlog za to je predvsem v pomanjkanju časa. Začela se je šola, nov razred in posledično več dela. Ampak vse to ni edin razlog. Razlog je bil predvsem  v tem, da sem šla skozi zelo težko preizkušnjo o kateri enostavno nisem mogla govoriti. Ja, sladkorna prinese takšne ali drugačne tegobe in včasih je tudi meni težko spregovoriti o njih.  Sedaj sem sprejela situacijo in nadaljujem s svojim življenjem in tako  sem se odločila, da vseeno nekaj o tem zapišem. Naj dvigne roko tisti, ki ob omembi zobozdravnika, začuti slabost in stiskanje v trebuhu… Med njih spadam tudi sama. To je eden izmed razlogov, da sem se jim izogibala, kolikor se je le dalo. Če bi lahko zavrtela čas nazaj, bi redno hodila na preglede in se jim ne bi izogibala kot  ''hudič križa''.  Ampak žal tega ne morem storiti, lahko samo živim s posledicami svojih odločitev. Moja nočna mora se je začela pred natanko enim letom, meseca septembra. Nenado