Preskoči na glavno vsebino

Novorapid vs. Fiasp


Pred dvema letoma sem začela uporabljati senzor za kontinuirano merjenje sladkorja v krvi. Šele takrat sem prvič opazila vzorce svojega krvnega sladkorja pred, med in po jedi oziroma telesni vadbi. Vedno sem imela in še imam problem z fenomenom jutranje zore. Šele ob uporabi senzorja pa sem ugotovila, da gre tudi za posledico mojega zajtrka, ki sem ga pridno papcala zadnjih 10 let – ovsene kosmiče. Skratka, vsakič po zajtrku je moj sladkor strmo narastel. Zamenjala sem zajtrk, tehtala hrano, štela ogljikove hidrate, ampak sladkor je neprestano naraščal.  1,5 ure po obroku pa padel na dokaj dobro območje med 7-9mmol/l. Tako sem se odločila poskusiti in dati insulin 30 do 40 minut pred obrokom. Takrat sem uporabljala insulin Novorapid. In izkazalo se je za dobro odločitev. Ugotovila sem, da se to obnese pri vseh obrokih in ne samo za zajtrk. Torej tudi pri kosilu in večerji. Včasih me je to spravljalo v obup. Kako naj si dam 40minut prej insulin, kadar jemo v gostilni? Kako naj vem, da si bom 40min preden vidim hrano, dobro in ustrezno dozirala insulin na rojstnih dnevih? Vse skupaj je bilo psihično res naporno. Kadar sem videla na senzorju, da po obroku sladkor strmo narašča, me je to spravilo v takšno psihično stisko, da sem želela zapustiti zabavo oziroma dogodek. Začela sem celo naročati samo solate in podobne stvari, za katere sem vedela, da sladkor ne bo ponorel. In potem je v Slovenijo prišel nov insulin – FIASP. Enostavno morala sem ga preizkusiti. Na pregledu sem prosila diabetologinjo, če bi mi ga lahko predpisala. In decembra 2018 sem opravila svoj čisto prvi dvig Fiaspa. Bila sem vznemirjena. Nisem vedela kaj pričakovati. V teh trenutkih mi je bil senzor v veliko oporo, saj sem z njegovo pomočjo lažje opazovala vzorce gibanja sladkorja v krvi.  

Izkušnje uporabnikov Fiasp insulina
Preden sem začela sama uporabljati Fiasp insulin pa sem seveda na raznih forumih, tako slovenskih kot tujih, prebrala izkušnje dosedanjih uporabnikov. Izkušnje in mnenja so bila različna. V nadaljevanju jih bom na hitro povzela.  Nekateri so si ob prehodu iz Novorapida na Fiasp povečali bazalne, drugi so povečali pokrivanje obrokov za približno 10 – 15%. Poročali so tudi, da s Fiaspom zna priti do hitrejšega padca sladkorja in posledično do hipoglikemije. Previdnost ni odveč pri doziranju korekcij in telesni vadbi. Nekateri uporabniki si lahko insulin s pomočjo Fiaspa dozirajo med jedjo in ne več pred jedjo. Večina jih je poročala, da bistveno hitreje delujejo korekcije in tako se hitreje zbijejo visoki sladkorji.

Moja lastna izkušnja s FIASPOM.
Seveda to ni čudežni insulin, je pa mi vsekakor olajšal življenje. V primerjavi z Novorapidom deluje bistveno hitreje in tudi hitreje učinkujejo korekcije dane s Fiasp insulinom. S Fiaspom si hrano pokrijem 15minut pred obrokom. Bistveno hitreje deluje pri korekcijah. Zmanjšala se mi je dnevna poraba insulina. Pa tudi nihanja sladkorja so manjša.

Največji minus pa je, da Fiasp insulin v tem trenutku še ni možno uporabljati v novi črpalki Accu-Chek Insight.

Vsak človek je univerzalen. Noben napotek in nobeno zdravilo ne more na vsakem učinkovati popolnoma enako. Potrebno je preizkusiti in beležiti svoja opažanja ter nato ob pomoči diabetologa presoditi, kaj vam najbolj ustreza.

Želim vam lepe cukrčke še naprej!  







Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Zobki in sladkorna bolezen

Že kar nekaj časa nisem objavila nobenega bloga. Razlog za to je predvsem v pomanjkanju časa. Začela se je šola, nov razred in posledično več dela. Ampak vse to ni edin razlog. Razlog je bil predvsem  v tem, da sem šla skozi zelo težko preizkušnjo o kateri enostavno nisem mogla govoriti. Ja, sladkorna prinese takšne ali drugačne tegobe in včasih je tudi meni težko spregovoriti o njih.  Sedaj sem sprejela situacijo in nadaljujem s svojim življenjem in tako  sem se odločila, da vseeno nekaj o tem zapišem. Naj dvigne roko tisti, ki ob omembi zobozdravnika, začuti slabost in stiskanje v trebuhu… Med njih spadam tudi sama. To je eden izmed razlogov, da sem se jim izogibala, kolikor se je le dalo. Če bi lahko zavrtela čas nazaj, bi redno hodila na preglede in se jim ne bi izogibala kot  ''hudič križa''.  Ampak žal tega ne morem storiti, lahko samo živim s posledicami svojih odločitev. Moja nočna mora se je začela pred natanko enim letom, meseca septembra. Nenado